Wróć   polish:Elite:board > dyskusja > motoryzacja > opinie i informacje
opinie i informacje ...na temat auta/motocykla/części oraz pomoc przy zakupie, sprowadzeniu

Odpowiedz
 
LinkBack Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat Wygląd

  #1 (permalink)  
Stare 08.12.2009, 16:57
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: rybnik
Postów: 30
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

To tak. Planuje zakupić (właściwie ojciec chce kupić, ale ja również nim będę jeździł. Auto będzie tak jakby firmowe. Będzie robiło ok. 20km dziennie- czyli mało.) Mondeo Mk2. Ze względu na to, iż będzie potrzebne troszke większe kombi niż 328, i mniej paliwożerne ( ), które kosztuje grosze (6-7tyś) no i które będzie w gazie.

Mam pytanie odnośnie silników. Czy lepiej 1.8 czy 2.0 ? Opłaty te same, auto pójdzie pod podtlenek LPG. Z tego co się na forum rozglądałem to 1.8 jak i 2.0 dobrze znosi gaz. Ale chciałbym się was zapytać tak powierzchownie, który silnik będzie lepszy.
Druga sprawa to ogólnie Ford. Co o tym danym modelu sądzicie? Bo zamierzamy kupić 1997-1998 rok, jak już wspomniałem do 7tysięcy.
To 2 najważniejsze sprawy. Prosiłbym o wypowiedzi ludzi dobrze obeznanych w temacie, bo pisanie że 'ford gówno wort' będzie nabijaniem postów.

I ostatnie pytanie, czy pchać się w moneło, czy raczej szukać czegoś innego?

  #2 (permalink)  
Stare 08.12.2009, 17:20
Avatar bili117
Emerytowany moderator
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Skąd: Świętokrzyskie
Postów: 1 095
Postów w giełdzie: 2
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

Ja polecam te modele, chociaż sam jeżdżę mk1 to warto kupić, a mk1 od mk2 różni się niektórymi elementami i oczywiście inną budą. Ogólnie auto bardzo wygodne i komfortowe. W moim jest silnik 1.8 w benzynie bez gazu. Jakoś nie jestem zwolennikiem zakładania jak to nazwałeś "podtlenku". Spalanie jak dla mnie jest małe, w większości głównie jeżdżę w trasie i 7l na 100km to nie jest duży wydatek. Naprawy i tu Cię zmartwię są niekiedy drogie. Sama wymiana rozrządu z pompą wodną to jest wydatek 400zł plus do tego robocizna. Również zawieszenie lubi od czasu do czasu się odezwać i tuleje metalowo gumowe (tzw sinenbloki) są często do wymiany., tarcze hamulcowe lubią się często pokrzywić. Każdy użytkownik mondeo wymieniał je chociaż raz.

Ogólnie warte polecenia. Zwróć uwagę na podwozie. Zobacz w jakim stanie są przewody hamulcowe. Fabryka w niektórych wersjach zakładała metalowe i z czasem lubią przegnić. Sam wymieniałem komplet na miedziane.

Jak każdy samochód ma wady i zalety. Silnik 1.8 z mocą 115km fajnie się prowadzi w trasie. Problemów przy wyprzedzaniu nie ma żadnych nawet przy prędkości 100km/h. 2.0 nigdy nie jechałem ale z tego co się nie myle ma 130km, więc jest czym jechać.

Inni mogą narzekać jak kupią jakąś zdezelowaną drezynę, ale jak auto jest w dobrym stanie to na pewno sprawi miła reakcję na twarzy przy mocniejszym przyciśnięciu pedału gazu.

  #3 (permalink)  
Stare 08.12.2009, 19:14
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: rybnik
Postów: 30
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

400 zł za rozrząd z pompą to nie jest tak dużo nie przesadzaj. W swojego lumpa (w124) włożyłem już 2.500 i końca nie widać, ale to nie jest temat do lamentowania.
Co do LPG to muszę założyć. No może nie muszę, ale jednak jazda będzie za pół darmo. A mondeła dobrze znoszą gaz.

A jak z blachą? Bo bodajże ocynkowana jest. I jak z podwoziem? Czy bardzo podłoga gnije? Bo utarło się że ford ma słabą blachę, i chciałbym się upewnić.

I jeszcze jedno, nie znasz kogoś kto by miał na sprzedaż jakiegoś pewnego MkII?Podam ci parametry.
1997-1998 ROK
2.0Benzyna (Nie LPG, bo sam przerobie)
KOMBI (tylko)
Mile widziana klima. Kolor obojętnisty

  #4 (permalink)  
Stare 08.12.2009, 20:35
Avatar bili117
Emerytowany moderator
 
Zarejestrowany: Feb 2007
Skąd: Świętokrzyskie
Postów: 1 095
Postów w giełdzie: 2
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

Z blachami jest różnie. Ktoś sprzedając może Ci wmówić, że to ocynk a wcale tak może nie być. Ja mam zwykłe blachy i jak na 15 letnie auto zaczyna puchnąć przy wlewie paliwa który nigdy nie był malowany. A ocynk wychodził od któregoś roku, tego niestety nie pamiętam który. Podwozie trzyma się lux. Nigdzie nie ma poważnej rdzy. Grunt to dobrze nawet samemu wyczyścić i zabezpieczyć a puszka konserwy kosztuje 10zł.

Co do ofert to musiałbym popytać, oczywiście tylko tych którzy takowe mają i użytkują, sprowadzonych ani z allegro nie będę podawał bo nic nie wiadomo. Jeśli będę miał jakieś namiary bądź propozycję to napiszę na PW aby nie robić tu zamieszania.

A jeśli będziesz miał sam coś na oku to możesz mi podrzucić numer VIN który powinien sprzedający podać jeśli nie ma nic do ukrycia, i napisze Ci coś więcej o tym modelu (poza sprawami kiedy i gdzie był serwisowany).

  #5 (permalink)  
Stare 09.12.2009, 12:57
Avatar Ariel842
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Postów: 147
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

Posiadam właśnie Mondeo Mk II koniec 98r czyli te po zmianach. Mogę śmiało polecić te auto, naprawdę jeździ się nim fajnie, wygodnie, no i miejsca też raczej nie zabraknie.
Mi się udało znaleźć go w naprawdę dobrym stanie, od pewnej starszej kobiety w Niemczech która miała go od początku, ja mam już go 1.5 roku i jedyne co musiałem wymienić to przewody WN, łożyska z przodu i komplet tarcz z klockami, i to wszystko Olej od wymiany do wymiany, i to zalałem 10w40, nigdzie nie jest spocony.
No i rzeczy do tego oczywiste, jak rozrząd filtry itd, mam taka manie, ze nigdy nie wkładam jakiś podróbek, staram się w miarę możliwości kupować oryginały MotorCrafta i ceny są naprawdę do zaakceptowania.
Z blacha też na razie żadnych problemów nie zaobserwowałem. Jedyna wada jest silnik, a raczej jego pojemność.. Mam 1.6, powiem szczerze, ze do jazdy 60 po mieście to wystarczy, ale coś więcej.. Na trasie wyprzedzić, no cóż.. NIe wiem kto wpadł na pomysł żeby wsadzać do sporego auta silnik z kosiarki
Zdecydowanie szukaj 2.0, pali praktycznie to samo co 1.8 a różnica w jedzie jest. Chociaż dużo lepszym rozwiązaniem byłoby V6 2.5 którym miałem okazje się przejechać, to już było coś
Ale jeżeli to ma być auto takie nawet firmowe które dużo jeździ to 2.0 będzie idealne.
I właśnie zrobiłem tak jak mówi bili117, posiedziałem trochę w kanale ale podwozie mam z głowy na ta zimę. Ale fakt faktem przednie wahacze zaczynała już brać rdza.

Ogólnie mówiąc, szukaj Mondeo, będziesz zadowolony
__________________

AMD Athlon(tm) X2 @3.0GHz|4096MB RAM Kingston HyperX DDR2-800 Dual Channel Kit|Sapphire Radeon HD 4870 Vapor-X 2048MB DDR5|OCZ ModXStream PRO 600W

  #6 (permalink)  
Stare 09.12.2009, 15:27
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: rybnik
Postów: 30
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie

do Ariel.
2.5 V6 odpada bo: drogie założenie podtlenku LPG, więcej pali.

do moderatora:
Możesz mi powiedzieć gdzie mieszkasz? Bo jak jakoś nie daleko mnie, to jakbyś miał czas to jak upoluje jakiegoś mondacza(to może potrwać), to byśmy poprostu we 2 podjechali go zobaczyć bo ja się na fordach nie znam. Oczywiście nie dalej niż 100 km aby obejrzeć auto, bo rozumiem że tez mozesz nie miec czasu.

i jeszcze jedno!!!

Jakie jeszcze oprócz mondeo auto polecacie? Do 7.000, benzyna, kombi?? Bo ja sie tak tym mondełem zainteresowałem, a nie wziąłem pod uwage innych aut. TO znaczy wziołem takie:
Passat B3 ale odpada, jest za stary.
Opel Astra - nie lubie opli, mój ojciec również.

Naj naj naj preferowałbym RWD, bo praktycznie każde auto mamy rwd (od poloneza, poprzez omege[od tego czasu oplowi mowimy nie],328 no i moj w124[i juz mercedesowi tak samo mowie nie] ale to tak poza konkursem ;]

  #7 (permalink)  
Stare 09.12.2009, 18:45
Avatar Ariel842
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Postów: 147
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

No tak, jeżeli auto ma dużo jeździć.

Mówisz, Opel - nie, Mercedes -nie, a 328?

To może teraz E34?
__________________

AMD Athlon(tm) X2 @3.0GHz|4096MB RAM Kingston HyperX DDR2-800 Dual Channel Kit|Sapphire Radeon HD 4870 Vapor-X 2048MB DDR5|OCZ ModXStream PRO 600W

  #8 (permalink)  
Stare 09.12.2009, 19:19
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: rybnik
Postów: 30
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

mowie opel nie bo z omegą [2.5tds] były ciągle problemy. konsekwencja byla ostateczna wymiana silnika. A i skrzynia biegów i most rowniez odmowily posluszenstwa

Mercedes nie, bo mam w124 2.5d. pisalem juz o nim. Tani nie byl, a psuje sie wszystko. nawet linka od predkosciomierza.

a w 328 nic sie nie psuje. Regularne serwisowanie jedynie, i dziala pieknie.

E34 tak samo, za staree.
I ostatecznie bede rozgladal sie ma mondziakiem. Jakby jeszcze ktos na temat mk2 2.0benzyna wiedzial, jakies porady to pisac

  #9 (permalink)  
Stare 10.12.2009, 12:49
Avatar Ariel842
Junior Member
 
Zarejestrowany: Aug 2008
Postów: 147
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

2.5 TDS to chyba dość awaryjny silnik, w E34 525TDS tez są z nim częste problemy.

No wlasnie, E34 juz swoje lata ma.

Wiec prawdę mówiąc tak do 7 tyś to chyba nie znajdziesz nic lepszego, niepełnoletniego, no i dość dobrze wyposażonego.

Poczytać tez możesz :
__________________

AMD Athlon(tm) X2 @3.0GHz|4096MB RAM Kingston HyperX DDR2-800 Dual Channel Kit|Sapphire Radeon HD 4870 Vapor-X 2048MB DDR5|OCZ ModXStream PRO 600W

  #10 (permalink)  
Stare 11.12.2009, 18:06
Junior Member
 
Zarejestrowany: Nov 2009
Skąd: rybnik
Postów: 30
Postów w giełdzie: 0
Domyślnie Odp: Ford Mondeo MkII(1996-2000) opinie/porady-pomocy.

Kupiliśmy z ojciem mondeo, dokładnie dziś o 11
1998 rok, 6,800zł, 1.8 zetec kombiak zielony ciemny.

Tak ogólnie to szału nie ma. Spodziewałem sie ze 1.8 bedzie lepiej chodzil... a on leci te 190, ale od 0-100 muł. ALe nie o to w nim chodzi.
Stan jest bdb. Mial uderzony tyl (mam zdjecia od poprzedniego wlasciciela) ale jest wymieniony zderzak + klapa + lampy więc gnić nie będzie.
Rdzy nie ma, silnik nie był gazowany (lpg, ale będzie ]:->). Spalanie po trasie wyniosło 8 litrów. No ale dzieki za podpowiedzi. Zamieszczam zdjeca. jakby ktos chcial wiecej to pisac
Odpowiedz

Szybka odpowiedź
Antispam, complete the task: 
 
Wiadomość:
Opcje

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie
Wygląd

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BBCode jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Wyłączony
Pingbacks are Wyłączony
Refbacks are Wyłączony


Podobne wątki
Temat Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni post/autor
Ford Mondeo Mk3 2.0 + instalacja gazowa opinie NowakDominik opinie i informacje 8 07.03.2010 07:20
Ford Mondeo dejwid11 opinie i informacje 0 28.07.2009 23:12
Ford Mondeo Dyzio6660 problemy 8 07.05.2008 23:07
opinie i kametarze - ford mondeo arbolitox opinie i informacje 2 01.05.2008 12:43


Wszystkie czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 04:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polskie wsparcie vBulletin
1406688990

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345